April 20, 2013

Life Must Go On!!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


Dah lama rasanya tak menulis..Last entri saya adalah pada bulan 1...almost 4 month!..hehe...But its ok...Bukan ada yang tertunggu2 pun nak baca entri saya pun kan??...haha

For your information, i'm already finished my master..Alhamdulillah.....Cuma konvo je belum lagi.... Konvo kali ke-2 for the rest of my life!...Adakah konvo kali ke-3 lepas ni??...InsyaAllah kalau di izinkan...hehe

This year, i am 24 years old....Dah tua dah kan??...hehe.. Tapi, ramai duk cakap kat saya, bertuahnya muda lagi dah ada master... For me, Alhamdulillah.....Rezeki dan peluang dari Allah...But, siapa kita, setakat mana tahap pendidikan kita, sebenarnya tidak menjamin di mana kita berada in the future......

Ada master, tak semestinya dapat kerja dengan kadar yang cepat dan kerja pulak kerja yang bagus-bagus....Sometimes, orang yang tahap pendidikannya cuma SPM je pun boleh dapat kerja yang bergaji RM5K ke atas...Semuanya rezeki dari Allah...Ada usaha, maka ada la hasilnya kan?...hehe

Ok, berbalik kepada cerita saya....Di mana saya sekarang??... Hujung bulan 2 tahun ni (2013), saya tamat latihan mengajar di Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Jitra, Kedah... Tamat latihan mengajar, bermakna, tamatlah status saya sebagai pelajar...Beberapa minggu sebelum latihan mengajar, saya pernah berniat dalam hati, jika dalam tempoh 6 bulan lepas habis study saya tak dapat kerja lagi, saya akan sambung PhD....haha....Tahu belajar je aku ni... >_<

But, its true!!...Saya memang suka belajar..Kalau lah belajar boleh dapat gaji, saya akan jadikan belajar adalah pekerjaan saya!...kikiki

But, tak sampai 6 bulan pun saya menganggur..Alhamdulillah, seminggu menganggur, saya dapat kerja...Kerja di pejabat PEGUAM!..(Anak sepupu mak saya kerja sebagai peguam. Dia yang bagi resume saya kat bos dia).... Saya yang berkelulusan ijazah senibina dan master dalam pendidikan nak kerja di pejabat lawyer?!...Dalam hati, BOLEHKAH AKU? MAMPUKAH AKU?

Saya gementar...Saya takut tak mampu bekerja dengan baik sebab bukan bidang saya..... >_<.....Tapi, bila pikir balik, tak salah kalau mencuba kan??...Then, pada 10 Mac 2013, saya ke pejabat untuk interview.... Alhamdulillah segalanya lancar.... Bos kata tak boleh bagi gaji ikut master saya sebab yang kekosongan sekarang ni cuma tugas RECEPTIONIST!... Saya cakap kat bos, takpe la..Saya cuma nak cari pengalaman.... Biar apapun taraf pekerjaan itu, ia tetap adalah satu PEKERJAAN!...Betul tak?.. Daripada menganggur dan tunggu kerja yang selayaknya, lebih baik saya kerja...

11 Mac 2013, saya mula bekerja di sini...


Hari pertama bertugas sebagai receptionist, saya dah sakit kepala...Hahaha...Jadi penyambut tetamu pun sakit kepala...kikiki....Nak wat camne, tak pernah kerja...hahah...

 Ini lah tempat saya....hehe

Hari ke-2..Segalanya berjalan dengan lancar....

Tapi.....Masuk hari ke-3, jawatan saya bertukar.....

Saya disuruh ambil tempat sebagai kerani sebab kerani yang baru masuk kerja 3 hari lebih awal dari saya quit sebab tension dengan kerja..Dia kata dia takut nak urus file-file sebab melibatkan undang2... Kalau dia takut, apatah lagi saya!!...... Mula2 duk di kerusi kerani tu, saya macam cacing kepanasan!..Risau dengan tanggungjawab ni... Ye la..Nak kena urus segala urusan pinjaman perumahan bagi pegawai kerajaan. Mana nak kena contact client, mana nak kena contact kontraktor, mana nak kena contact bahagian pinjaman dan sebagainya..huhuhu

Zaman degree dulu bergelumang dengan plan, sekarang ni bergelumang dengan file...haha



Tapi, Alhamdulillah, hari ni, dah lebih sebulan saya berada di kerusi tu...Walaupun lain bidang, saya cuba belajar... Mana yang tak faham, saya tanya kerani yang lama kerja kat situ... Namun, jauh di sudut hati, saya masih mengharap kerja yang betul- betul kena dengan jiwa saya..hehehe

Tapi yang menjadi masalahnya, saya sendiri tak tahu bila kerja yang selayaknya akan muncul!...hehehe.... Segalanya ketentuan Allah... Apa pun, kita tak boleh menilik nasib kita pada masa depan.. Siapa kita, di mana kita berada, apa pekerjaan kita dalam tempoh 10 tahun akan datang, kita sendiri tak boleh nak teka.... Apa yang kita boleh buat hanyalah doa, usaha dan tawakal!......


Apapun yang terjadi........

........LIFE MUST GO ON!







SEKIAN

6 comments:

  1. 0ooo...begitu cerite nye.

    ReplyDelete
  2. ok la tu...at least ada keje kan...huhuhu...AKak nnti xtau la mcm mn...

    ReplyDelete
  3. cantiknya blog. Pandai coding ke huhu

    ReplyDelete

 
All copyright © by Tengku's .DATANG LAGI