October 27, 2013

Pengalaman Temu Duga SPA - ARKITEK J41

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


Bersua kita kembali selepas hampir 4 bulan blog ini sepi tanpa sebarang entri....Wuwuwuuuu

Ok, straight to the point...... Saya pasti ramai dikalangan pembaca blog ini majoritinya pernah menghadiri sesi temu duga daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam....betul tak?... Mungkin dah berkali- kali dah... Tapi saya.... Temu duga ini adalah kali PERTAMA yang saya dapat...hahaha....Macam jakun pulak... Ape daaa.... dapat panggilan interview pn dah kecoh!!...... Ngeeee~




Actually, surat panggilan temu duga ni adalah surat panggilan yang kedua selepas panggilan menghadiri peperiksaan PTD M41.




Exam PTD tersangatlah psiko.... wuwuwuwuuu.... Bukan ape...Psiko pada orang yang agak kurang membaca macam saya ni.... >_<

And the result is ... ofkos la GAGAL!

Hihihihiiii



Ok.... Kembali pada pengalaman temu duga bagi jawatan ARKITEK J41 ni... 

On Sept 19, I've got this email from SPA...


Masa dapat email ni rasa macam terkejut jugak...Yela.. Tak percaya... I just have Part 1 Degree in Architecture... To fulfill this position of course I must have Part 2 Degree in Architecture ( Means kena sambung lagi 2 tahun dalam bidang senibina..Macam sambung Master jugak la.. Tapi tak dipanggil Master sebaliknya dipanggil Part 2...hehe)... Masalahnya saya ada Master dalam Pendidikan dan bukannya  Part 2!!

Tapi memandangkan dah dipanggil, so pergi je la walaupun peluang nak dapat tu tipis senipis kulit bawang...hehehehe

Interview on 22 October 2013 jam 10.00 pagi di Kota Bharu, Kelantan...... Padahal boleh je tukar tempat interview memandangkan sekarang saya tinggal kat KL..Tapi saje je malas nak tukar sebab kalau interview kat Kelantan, at least boleh jumpa Ma dan Abah sebelum pergi interview...hihihi...Mohon restu lah katakan.... Of course I must do it coz they are my parents!... =)

21 October 2013, Jam 8.30 malam, saya naik flight balik Kelate.... (Sebenarnya dah beli tiket bas balik 18 October tu..... Tapi disebabkan masalah tertentu, terpaksa mem "burn" kan tiket tuh!...huhuhu...Melayang duit beli tiket flight!)

Sampai Kelantan, terpaksa pulak meminjam kereta untuk pergerakan ke tempat temu duga.... Nak buat macam mana, kereta saya kat KL... Abah, abang dan kakak pulak kerja... Memang tak boleh nak mintak tolong diorang hantarkan laa... Saya pulak hanya reti drive kereta yang kecik-kecik comel macam Kancil dan Viva je...hihihi

Dipendekkan cerita, memandulah saya menaiki WGM ke tempat temu duga... Nasib baik tuan punya WGM baik hati...kikikiki... TQ so muchhhhh!!

Dan... Bermulalah kisah di Pusat Temu Duga SPA Kota Bharu.....

Saya sampai kat bangunan tu tepat jam 10.00 pagi... Sampai-sampai je terus pegi kaunter register (follow orang je nih!...Maklumlah kali pertama nak interview...hihi)

Sampai di meja kaunter, ada 2 orang pegawai yang bertugas... Seorang perempuan dan sorang lelaki... 



(AWAS!.. Perbualan ini dalam loghat Kelantan.... Hanya Kelantanese kot yang faham...heheee)

Saya: Assalamualaikum puan...Saya nak daftar
Makcik Pegawai: Yaa.... Jawate gapo tuh?
Saya: Jawate Arkitek..Puan
Makcik Pegawai : Nah...Tengok list nih!..Cari namo awok..Pahtu bilo jumpa, tunjuk ko saya.

Saya pun carilah nama saya kat list nama yang dia bagi tuh.... Masa tu ada 2-3 orang kat sebelah saya yang nak register jugak...

Saya: Maaf...Takdop laa namo sayo....
Makcik Pegawai: Haish!...Mano buleh takdok... Cari molek gaakkk.!!... Namo sendiri pun tak reti nok eja ke??!

Gulp!... Tersentap mak!... Amboi makcik...Kasar bahasa nampak... Dah la orang tengah nervous nk interview, makcik ni boleh pulak buat haku naik hangin!...huhuhu...Sabar... sabar...

Saya pun cari lagi sekali.... Satu persatu saya go through name list tuh... But!.. Memang takde nama TENGKU NORAISYAH BINTI TENGKU ZAHARI dalam senarai tuh!

Saya: Maaf puan, memang takdop namo sayo dalam list nih!
Makcik Pegawai: Ish ish ish budok nih!.... Tokkea la takdok... Hoo doh kalu takdok gak, takdok la... Meme namo awok takdok dale interview ari ni! ...... (Katanya sambil ambik list tuh dari tangan saya)

Arghhhh!!...Geramnya hati ni... Ape ni... Kalau takde nama saya, mustahil saya dapat surat panggilan temu duga....huhuhu... Sambil tengah menahan sabar dalam hati, saya tengok name list lain atas meja dia... Dan ternampak lah nama saya dalam salah satu kertas kat atas meja tuh!... Alhamdulillah...

Saya: Puan... Tu namo saya... (Sambil tunjuk kat kertas atas meja dia)
Makcik Pegawai: Mano mano??......Ho...Kertas nih?!.. (Sambil ambil kertas yang saya tunjuk)
Saya: H0o... Ni la namo saya... (Sambil tunjuk nama saya kat kertas tuh)
Makcik Pegawai: Ok... Untuk jawate gapo doh sakni?
Saya : Arkitek
Makcik Pegawai: Hooo...Patutlaa...Saloh bagi kertas sakni...

Dalam hati mengucap panjang je la mampu sambil tersenyum tawar.... Alahai makcik...Makcik tahu tak?? Makcik dah buatkan saya kehilangan mood untuk datang interview hari ni......huhuhuhu.....

Ok...Setakat itu sahaja cerita saya tentang makcik itu.... Panjang lagi kisahnya tapi saya malas nak cerita...Buat sakit hati je....wuwuwuwuuuu

Pada hari tersebut, 22 October 2013, ada lebih kurang 4 jawatan yang di temu duga.... Yang saya ingat cuma Arkitek J41, Pegawai Sains Kaji Serangga dan Pegawai Pemeriksa Kilang dan Jentera... Semuanya Gred 41...

Bagi jawatan Arkitek, ada 2 buah bilik temu duga . Satu kat Aras 1 dan satu lagi kat Aras 2.. Saya dapat panel penemu duga kat Aras 1.... Agak berdebar jugak laa masa tunggu turn. Rasa macam tunggu turn nak kena hukuman pulak rasanya...haha... Mana tak berdebarnya kalau prepare pun ala kadar je...haha

 Nombor giliran saya...... 3010 means Bilik Temu Duga 3, calon ke 10...

Dalam pada menunggu giliran tu, sempat jugak la berbual dengan calon-calon yang lain... Kebanyakannya hanya ada Part 1 macam saya... Sorang je yang saya jumpa ada Part 2.... 

Tunggu sejam lebih jugak la baru di panggil masuk...Dalam pada menunggu tu, sempat jugak la study pasal JKR... Baca je...Tapi satu pun  tak lekat kat kepala...hahaha


Bilik Temu Duga yang saya akan masuk adalah bilik yang hujung tuh

Bila tiba nombor giliran dipanggil, terus berdebar rasa macam nak tercabut jantung ni...hahaha...

Sebelum masuk, ofkos la kena ketuk pintu dulu..... Etika tuh!...Hehe... Tok Tok Tok....Bila panel panggil masuk baru buka pintu okeh!... Sambil buka pintu sambil bagi salam...

Masuk je terus bagi dokumen... Sijil, portfolio dan sebagainya lah...

Ada 2 orang panel... Sorang lelaki Melayu (rasanya wakil JKR)...Sorang perempuan Cina (yang ni Pengerusi Temu Duga)

Baru je duduk, terus panel tu tanya... "Awak ada Part 2 tak?"
Haa....Soalan yang saya memang dah jangka dari awal lagi.... Tak sempat nak introduce diri lagi dia dah tanya dah....hahaha

Saya: Maaf...Saya takde Part 2.. Saya cuma ada Part 1 je
Panel: Ala... Sayangnya.... Kenapa you tak ambil Part 2?
Saya: Tak lepas temuduga untuk ke Part 2, Puan....hehehe

 (Padahal tak pernah pergi temuduga untuk ambil Part 2 pun sebab memang niat saya sebelum habis degree lagi saya nak ambik Master Pendidikan....Ngeeee~)

Panel : You dari U mana?
Saya : Saya dari USM, Puan
Panel : Haiiyaaa.... Susah sangat ke temuduga untuk sambung Part 2?.. Tak patut la Universiti buat syarat ketat-ketat macam tu.. Kesian student yang nak sambung belajar.. You tak cuba Universiti lain?

Tak sempat saya nak jawab, panel lelaki tu cakap dekat panel perempuan tu... Lain Universiti, lain syarat kemasukannya... Kalau nak sambung Part 2, better ambil kat Universiti yang sama...

Panel: You tahu kan jawatan ni memerlukan calon yang ada Part 2?
Saya: Ya..Saya tahu sebab kawan-kawan saya cakap jawatan Arkitek di JKR memang nak calon yang ada Part 2.
Panel: Habis tu kenapa you datang interview ni?

Alamak!...Nak jawab ape?!... Dah memang orang SPA panggil temuduga, mana la saya tahu calon Part 1 tak layak untuk jawatan ni.....huhuhu... (Ayat ni hanya terluah dalam perut je... >_<)

Saya: Saya memang tahu saya peluang saya tipis untuk dapat jawatan ni..Tapi saya datang juga untuk cuba nasib dan ambil pengalaman dari temu duga ni...hehehe

Kedua-dua panel diam sambil belek sijil akademik, resume dan portfolio saya....

Panel : You kerja kat mana sekarang?
Saya: Saya kerja kat KL, Puan... Mengajar di Kolej swasta
Panel: Oo... You ajar bidang ape?
Saya: Saya ajar bidang Architecture... Diploma in Architecture
Panel: Kenapa you tak pergi interview di KL saje?.. Lebih dekat sebab you dah ada kat sana.
Saya: Saya ada hal pada tarikh temu duga di KL..Sebab tu saya tak tukar tempat temu duga... (Padahal sengaja tak nak tukar...hehehe)

- Perbulan dipendekkan sebab lebih berkisarkan hal peribadi....Takkan nak tulis kat sini pulak..hehehe -

Panel: So...You memang minat ke nak jadi Arkitek ni? Kerja JKR ni susah.. Banyak projek-projek besar yang you kena handle... If ada masalah yang timbul, you yang kena jawab..
Saya: Actually saya lebih minat mengajar.. That's why saya ambil master pendidikan..Tapi, saya memang suka Architecture..Kalau diberi peluang untuk jadi Arkitek, saya akan buat yang terbaik semampu saya.... (Jujur.....)
Panel : Tapi kami nak yang ada Part 2... Sayang kalau you tak sambung Part 2...Based on your portfolio, you ada effort nak dapat jawatan ni.. Apakata you sambung Part 2, then another few years you mintak lagi jawatan ni....

Fuhh.... Dah terang lagi nyata saya dah GAGAL dalam temuduga ini tanpa perlu tunggu keputusan temu duga keluar bulan 11 nanti....hehehe

Saya: InsyaAllah... I'll try my best. Terima Kasih Puan... Encik...

Then, saya terus melangkah keluar dengan perasaan lega....

Walaupun saya tahu saya takde peluang langsung untuk dapat jawatan ni tapi at least saya dapat pengalaman ditemu duga oleh pegawai SPA....Hehehe

Ketentuan ALLAH.... Apapun pekerjaan itu, dimana pun pekerjaan itu, jika sudah tercatat memang untuk kita, satu hari nanti kita akan dapat jua....

Yang penting DOA + USAHA + TAWAKAL..

Sekian....

8 comments:

  1. aslkum,kak aishah boleh x graduan architecture part 1 mcm saya sambung master dalam bidang lain?

    ReplyDelete
  2. Ada org kata part2 setaraf dgn master,tapi mcm mana dgn gaji?,Dan boleh x saya nk sambung master pendidikan mcm Kak Aishah ?,caranya mcm mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Haris, sorry akak baru baca komen awk. Boleh je. Takde masalah graduan part 1 sambung master bidang lain. Nak sambung bidang pendidikan mcm yang akak buat ni pun boleh. Cuma bezanya bila awak sambung part 2, dan kerja dekat firma arkitek, gajinya awak boleh demand tinggi. Tapi kalau awak ada master, kerja di firma arkitek, gajinya biasanya tak sebanyak boleh dapat seperti ada part 2.

      Delete
    2. Tengok pada minat sebenrnya. Akak ambik master pendidikan sebab nak lari daripada kerja di firm. hehe.. Kalau lelaki, mungkin takde masalah kot nak kerja firm.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

 
All copyright © by Tengku's .DATANG LAGI