Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Hari ni saya nak share resepi Kek Minyak atau Oil Cake.... Nama kek tak international langsung!..Haha... Tak tahu la kenapa pencipta resepi kek ni letak nama tu..Nak kata sebab letak minyak banyak, tak jugak sebab nak buat kek pisang pun letak banyak minyak. Sebab tu kalau kita beli kek pisang yang dah siap packing kat Giant ke kat Tesco ke atau kat mana-mana, bila potong dan picit-picit kek tu, confirm berminyak tangan... Tak caya??.... Haaaa....Cepat pegi beli kek pisang sekarang dan test sendiri!...haha
Ok, tanpa membuang masa, mari kita tengok resepi kek minyak yang amat gebu gebas ni...
KEK MINYAK KUKUS GEBU GEBAS
Bahan-bahan
5 biji telur
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallete / sponge cake stabilizer
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit perisa (pisang/strawberri/coklat)- optional.tak letak pun takpe
sedikit pewarna
Cara-cara penyediaan
1. Ayak tepung + baking powder
2. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper (tak alas pun takpe).
3. Pukul telur bersama gula + ovallete hingga kembang
4. Masukkan susu pekat + esen vanilla. Pukul sekejap
5. Masukkan minyak + perisa. Pukul sekadar sahaja
7. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul guna senduk sahaja
8. Bahagi adunan ikut warna yang disukai
9. Masukkan dalam loyang. Kukus selama 30-40 minit/ sehingga masak.
Saya guna 3 pewarna - Biru, Ungu, Hijau.. Lagi 1 tak warnakan (warna asal adunan)
Sebelum kukus. Buat corak sikit
Selepas kukus selama 40 minit. Lupa nak ambik gambar sebelum potong. Excited nak makan punya pasal.Hahaha
Kek ni sangat sedap dimakan sewaktu kek ni masih suam. Ummppphhhh!...Rasa melting je dalam mulut. Lepas makan sepotong, rasa nak makan sepotong lagi..Tambah-tambah kalau makan ramai-ramai, confirm cepat habis sebijik kek ni.hehe
Pada saya, kek ni mudah sangat-sangat nak buat. Sekali sekala nak pikat suami tu, apa salahnya buat kek sendiri. Takkan asyik nak beli kek kat kedai jer...haha.... So, pada sesiapa yang newbie lagi dalam pembuatan kek, boleh la bermula dengan kek ni. Tak perlu nak masuk baking class pun. Buat sekali pasti rasa nak buat berkali-kali!..Hihi
SELAMAT MENCUBA!
kek minyak ni memang sedap kan.. sy juga dh cuba buat n sangat sedap dan moist teksturnya..
ReplyDeleteha aaa....sedap dan lembut!..hehe
DeleteAssalam nk tnye klau x bbuh ovalete,x pew kew???kek mnjadi gk knnn???
ReplyDeleteHi
ReplyDelete