June 10, 2012

Ujian Psikologi:Cara Mengenali Perangai Kawan


 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Ini formula saintifik untuk mengenali perangai kawan-kawan kita. Ia berbentuk soalan psikologi dan boleh diambil kira sebagai panduan. Cara ini merupakan cara orang tua-tua dahulu dalam membaca/mengenali perangai seseorang. Sila jawab dengan ikhlas.

Tapi sebelum test kat kawan-kawan...Mari kita test diri sendiri dulu ya!..=)

 ......................................................................................................

Anda diminta untuk menanam sebatang POKOK KELAPA. Ada 4 tempat berasingan yang perlu anda pilih untuk menanamnya. 


Tempat-tempatnya ialah :
1. Di Tepi Sungai
2. Di Halaman Rumah
3. Di Tepi/Tengah Padang
4. Di Belakang Rumah / Tepi Dapur


Kalau andalah, anda akan tanam di lokasi mana? Fikir dengan tenang dan jawablah dengan jujur.


............................................................................................................

Haa....pikir jangan tak pikir jawapannya..

Dah dapat jawapan dah?Nak tahu maksud jawapan anda?!!

Sabar....Ini dia maksudnya.........


Jawapan No. 1. : Di Tepi SungaiOrang yang pilih kelapa tepi sungai ialah jenis orang yang BOROS. Dia amat sukar untuk berjimat. Ada saja duit, dia akan berbelanja, berbelanja dan terus berbelanja. Orang jenis ini juga boleh dikategorikan sebagai orang yang PEMURAH. Dan kadang-kadang dia seorang yang PEMBAZIR.
Jawapan No. 2. : Di Halaman RumahDia seorang yang SANGAT SUKA DIPUJI. Orang jenis ini pantang dipuji, apabila kena puji sikit, dia akan jadi sangat baik dan sangat pemurah. Apabila ada orang bodek, maka dia akan begitu mudah terkesan dengan bodekan itu. Selalunya, setiap pujian yang dia terima, maka dia tanpa ragu-ragu akan membalasnya dengan kebaikan.
Jawapan No. 3. : Di Tepi/Tengah PadangOrang jenis ini berkemungkinan besar adalah seorang yang SANGAT BERKIRA. Senang kata, orang jenis ini mungkin seorang yang KEDEKUT. Dia sangat sukar untuk belanja kawan-kawannya atau orang lain. Apabila melibatkan hal yang berkaitan dengan duit, dia menjadi seorang yang sangat teliti dan sangat berkira-kira.
Jawapan No. 4. : Di Belakang Rumah / Tepi Dapur


Orang jenis ini adalah seorang PENJIMAT dan BIJAK MENGURUSKAN KEWANGAN. Dia selalunya mempunyai perancangan dan berpandangan jauh. Sentiasa mengambil kira soal masa depan dan untung rugi. Orang jenis ini adalah yang paling sederhana. Dia tidak kedekut, tidak boros dan tidak pula mudah termakan pujian/bodekan orang. Dia sentiasa rasional dalam tindakannya.
Camane?...Dah tahu dah apa maksud setiap jawapan anda? Dah tahu dah anda orang yang bagaimana?..hihi...So, pasni boleh la amik soalan ni, cuba tanya kat kawan-kawan anda..Tengok mereka jenis orang yang bagaimana...=)

Semoga berjaya!SUMBER: Ensaiklopedia Petua Melayu Lama


SEKIAN

5 comments:

 1. pada pendapat saya..
  orang yang tanam pokok tepi sungai lebih perpandangan jauh..
  pokok ditanam untuk dikongsikan kepada orang ramai..
  boros ? jauh sekali..


  manakala yang menanam pokok dibelakang rumah adalah orang yang pentingkan diri sendiri.. namun dia sangat mengambil berat dalam kehidupan keluarga..


  ReplyDelete
  Replies
  1. mungkin juga betul pandangan awak tu... saya cuma copy artikel ni daripada Ensaiklopedia Melayu Lama...hihi
   Pandangan setiap orang berbeza.. Mungkin juga tanam pokok tepi sungai dikira boros kerana buah-buah yang jatuh ke sungai akan hanyut ke hulu sungai tanpa sempat dimanfaatkan oleh penanam. Mungkin ini diibaratkan duit yang cepat habis bila banyak berbelanja... Ibarat seperti berbelanja ke arah yang sia-sia.. Dah tahu buah akan jatuh dalam sungai, kenapa perlu tanam lagi di tepi sungai. Betul tak??..

   Ini cuma pandangan saya...hihi

   Delete

 
All copyright © by Tengku's .DATANG LAGI