Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
| first time buat nih...hehe | 
Hari ni saya nak share resepi Puding Cendol......selalunya cendol orang buat air..tapi apa salahnya kalau kita cuba mengkretifkan lagi kegunaan cendol...betul tak?..hehe..ok..ini resepinya...
BAHAN-BAHAN
Lapisan Bawah
- 500ml air
- 180 gm gula pasir
- 300ml santan pekat
- 10 gm agar-agar powder
- 500gm cendol
- sedikit garam
Lapisan Atas
- 500ml air
- 200gm gula merah
- 300ml santan pekat
- 10gm agar-agar powder
- 1 biji kuning telur 
- sedikit garam
CARA-CARA
Cara membuat Lapisan Bawah:
- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
 - Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
 - Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
 
cara membuat Lapisan Atas:
- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur.
 - Tapiskan air gula.
 - Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
 - Kocoh kuning telur di dalam santan.
 - Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.
 - Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
 
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
SELAMAT MENCUBA!
Wassalam



No comments:
Post a Comment