August 03, 2011

Sardine Ring

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


Tengok tajuk mesti korang pikir kan ape kebendanya Sardine Ring a.k.a Cincin Sardin ni kan?!.....
Eh,ikan sardin boleh pakai cincin eh?....haha...tak la...ni adalah makanan la tuan puan sekalian....







haa..............ni la ghupe Sardine Ring





korang tengok mesti dah meleleh air liur kan?!...haha...........dah la dalam bulan pose..memang saje je aku ni kan?!...............haha



takpe takpe.......jangan sedih jangan marah...korang boleh buat sendiri untuk berbuka puasa nanti....



Resepinya adalah :


BAHAN - BAHAN

1 paket Roti Paratha
1 tin sardin size kecik
1-2 ulas bawang merah (di cincang)
1 biji cili merah ( di cincang)
1-2 sudu besar sos cili
sedikit garam


saya guna yang ni....kalau sape2 dok Pasir Mas, sekarang ni ada promosi dengan harga RM2.99 kat Pantai Timur...harga kalau takde promosi rasanya harga dalam rm4.50







ok......

CARA - CARA

Untuk Inti : 

1. Tumis bawang dan cili dalam sedikit minyak
2. Apabila bawang naik bau, masukkan ikan sardin dalam tin seketul seketul bersama sosnya
3. Tekan ikan sardin supaya hancur ( tapi jangan terlalu hancur)
4. Masukkan sos cili dan sedikit garam
5. Tutup api apabila mendidih


Untuk Membentuk Cincin:

1. Potong kepada 2 bahagian Roti Paratha

ghupe Roti Paratha sebelum di potong




potong 2 ye adik2.....hehe




2. Letakkan inti di hujung (inti mestilah tidak terlalu basah)


kalau basah mcm ni la jadiknye....haha....(ni first time buat!)




3. Gulung sampai habis...kemudian satukan antara 2 hujung (membentuk cincin)

4. Siap untuk di goreng!

siap!




Senang kan?!......cuba jangan tak cuba....di sebabkan saya terlalu rajin, selain inti sardin saya jugak buat inti daging...sama je caranya cuma guna daging lembu cincang....sedap hingga menjilat jari tau!...haha...


Selamat mencuba kawan2!


waaaaa....rindu nak makan kat Seoul Garden!...kat Kelate tak dop!...wuwuwuw





wassalam




No comments:

Post a Comment

 
All copyright © by Tengku's .DATANG LAGI